Migraine triggers
Migraine hoeft niet altijd getriggerd te worden. Triggers kunnen de drempel naar beneden halen waardoor de aanval zich inzet. Deze triggers herkennen, kan van belang zijn om de intensiteit en de frequentie van de migraine positief te beïnvloeden.
Voor eenieder kunnen de triggers anders zijn. Sommige mensen geven aan dat de omgevingsfactoren een rol kunnen spelen. Denk hierbij aan weersveranderingen of luchtvervuiling maar ook geluiden en fel licht kunnen hierbij van belang zijn.
Rondom voeding bestaat veel tegenstrijdige informatie. Rondom het gebruik van cafeïne en alcohol bestaat echter wel bewijsvoering dat dit negatieve impact kan hebben op migraine. Ook bevestigd de literatuur dat rondom het overslaan van maaltijden/ onregelmatig eten, dat dit de migraine negatief kan beïnvloeden.
Wat het eten betreft bestaat er rondom migraine ook een betrokkenheid van het “trigeminovasculaire systeem” dat de trigeminuszenuw die onder andere de kauwspieren, de hersenvliezen en een aantal bloedvaten in de hersenen innerveert. Bloedvaten die ook een rol bij migraine spelen.
Pijnstillers, hoe vreemd dat ook kan klinken kunnen bij overdaad de hoofdpijn verergeren. Bij gebruik van triptanen op 10 dagen van de maand, gedurende minimaal 3 maanden of bij gebruik van 15 dagen per maand van pijnstilling als paracetamol, ibuprofen etc kan er al sprake zijn van tevens een medicatie afhankelijke hoofdpijn!