Duizeligheid & Benauwdheid

Heeft u een of meerdere van onderstaande klachten?

Graag wil ik u weer lucht geven, en weer vrij laten bewegen!

Duizeligheid kent vele vormen en gradaties. Van een beetje licht in het hoofd, wat draaierig zijn, sterretjes zien, de neiging hebben tot omvallen, tot complete wanhoop en angst die in het dagelijks leven kan gaan overheersen.
Duizeligheid kan vele oorzaken hebben, door het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, problemen rondom de bloedvaten, maar ook een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat mensen sterretjes gaan zien, en/ of licht in het hoofd worden.
Sommige medicijnen kunnen duizeligheid als bijwerking geven. Duizeligheid kan ontstaan door voeding. Onze voeding heeft invloed op onze bloedsuikerspiegel. Angsten kunnen ook bijdragen aan duizeligheid.

Duizeligheid

BPPD

Positieduizeligheid is kortdurende draaiduizeligheid wanneer het hoofd snel van houding verandert zoals bij omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken. 
Bij deze vorm van duizeligheidsaanvallen speelt het evenwichtsorgaan een rol. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die het hoofd maakt. We denken dat positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst.

De ziekte van Ménière

Een aandoening waarbij de vochtbalans van het binnenoor verstoord is. Het binnenoor bestaat uit het evenwichtsorgaan en het gehoororgaan (slakkenhuis). Beide organen beschikken over holle bogen die zijn gevuld met vloeistof. Bij een aanval van de ziekte van Ménière zijn de bogen van het slakkenhuis echter te vol. Dit kan leiden tot sterke duizelingen en draaierigheid, doofheid, tinnitus, druk op de oren, misselijkheid en overgeven, transpiratie en oogsiddering (nystagmus).

Benauwdheid

Weer vrij kunnen ademen, zonder ademnood een stukje kunnen fietsen, zonder benauwd te zijn de trap op te kunnen gaan. Geen prikkelingen meer in de arm of druk op de borst ervaren. Geen opgejaagd gevoel meer hebben. Zonder angst voor tekort aan lucht erop uit kunnen gaan!

Ademhalen is een veelal onbewust proces, wat niet automatisch betekent dat we dit goed doen!

De meeste mensen denken best goed te ademen. Toch betrap ik, weliswaar beleefd, vele mensen op een aantal verbeterpunten rondom de ademhaling!

Door goed te kijken en te luisteren naar u, u adviezen en oefeningen te geven, en door te behandelen wat we in hoofd, hals en nekregio kunnen verbeteren, hoop ik u weer ademvrijheid te geven!

Ademhaling

Neusademhaling

Het is vele malen beter en gezonder om door onze neus te ademen, toch doen we het lang niet altijd.
Door de mond ademen is niet goed voor ons (hele heftige inspanning uitgezonderd), toch is bij veel mensen de mondademhalingen een gewoonte geworden. Zaak om dat patroon te doorbreken, het zal alleen maar positief bijdragen aan onze gezondheid.
Op naar een fijne, kalmerende en gezonde neusademhaling dus!
Hoe meer u door uw neus ademt, hoe meer uw luchtwegen en bloedvaten zullen openen, hoe makkelijker het wordt om door uw neus te ademen.   

De neusademhaling kent vele voordelen:

1. De neus reguleert de lucht.

Door de nauwere neusopening legt de ingeademde lucht een langere weg af naar de longen. Dit zorgt voor een langzaam ademhalingspatroon.

2. Stimuleert de buikademhaling.

Het vertraagde ademhalingspatroon zorgt ervoor dat er automatisch meer richting de buik geademd gaat worden. Wat de longen ten goede komt.

3. Rust, herstel & vertering.

Een ademhaling die langzaam verloopt en diep naar je buik gaat, geeft het zenuwstelsel het signaal dat alles oké en veilig is. Het stimuleert het parasympatische zenuwstelsel in je lichaam. Dit stelsel zorgt voor rust en herstel in je systeem. Zo kan ademhaling effect hebben op spijsverteringsklachten en slaapproblemen.

4. Temperatuur regulatie

De neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt prima op temperatuur is tegen de tijd dat ze in de longen arriveert. Adem je koude lucht direct door je mond je longen in, kan dit zorgen voor irritaties.

5. De neus bevochtigt de lucht

De slijmvliezen in onze neus bevochtigen de ingeademde lucht. Dit voorkomt irritatie van je luchtwegen en keel.

6. De neus filtert de lucht

In je neus zitten slijmvliezen en trilharen. Deze houden, zoveel mogelijk, tegen wat niet thuishoort in het lichaam. Denk aan bacteriën, virussen, pollen, rook, luchtvervuiling, enzovoort. Komt er toch iets binnen wat er niet hoort? Dan niezen we dat het lichaam weer uit.

7. De neus waarschuwt

In de neus zit ook het reukslijmvlies. Hierdoor kunnen we ruiken, maar kunnen we ook gewaarschuwd worden.

Graag wil ik u weer lucht geven, en weer vrij laten bewegen!

Neem dan hieronder contact met me op, om te ontdekken wat ik voor u kan betekenen.

Telefoon

06-21380601

Adres

Havenstraat 6
9471 AM Zuidlaren

15 + 15 =