Nek-, Schouder- en armklachten
Heeft u een of meerdere van onderstaande klachten?
Laten we gezamenlijk onze schouders eronder zetten en u weer vrij laten bewegen
Nekpijn, schouderpijn, stijfheid, moeite met omkijken en pc werk verrichten. Bewegingen kunnen beperkt zijn en dagelijkse dingen zoals kleren aan- en uitdoen of iets uit een kastje pakken kunnen vaak vervelend zijn.
Nekpijn, maar ook schouderpijnen kunnen uitstraling geven naar de schouderbladen, de bovenarm, de onderarm of de hand. In sommige gevallen kunnen de klachten ook ’s nachts hinderlijk aanwezig zijn. Op de pijnlijke zijde gaan liggen kan klachten geven of soms zelfs onmogelijk zijn.
Vaak zijn we geneigd om de schouders op te trekken bijvoorbeeld op de fiets of als we het koud hebben. Dit leidt juist tot meer klachten. Bovendien zijn we als we pijn ervaren sneller geneigd het bewegen maar achterwege te laten terwijl dat juist averechts werkt.
Dit kan craniofaciale therapie voor u betekenen
Vrijer bewegen, minder stram en stijf voelen, makkelijker kunnen omkijken, zonder pijn slapen. Uw sport en hobby’s weer pijnvrij en zonder problemen kunnen oppakken.
De vraag: “Wat is nu eigenlijk de beste beweging of houding?” kunnen we tegenwoordig door de nieuwste inzichten heel makkelijk beantwoorden.
Het lijf is gemaakt om te bewegen. Doe dat ook vooral. Beweeg en varieer in de bewegingen en houdingen.
Met behulp van mobilisaties, manipulatie, oefeningen en adviezen wil ik u helpen weer vrij & zonder pijn te laten bewegen.
Nek
Nekhernia
Door een nekhernia ontstaat vaak pijn in de nek en in één of beide armen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De pijn in de arm bij een nekhernia wordt gevoeld in het gebied dat door de aangedane zenuw verzorgd wordt. Buiten pijn kan een hernia ook tintelingen en gevoels- of krachtsverlies in de arm veroorzaken. Hoesten, niezen, persen of vooroverbuigen met het hoofd verergeren de klachten vaak.
Slijtage
Startklachten, ochtendstijfheid, even op gang moeten komen. Klachten die passen bij artrose. Hiertegen is zeker wat te doen. Beweeg en oefen zodat de spieren, de banden en de kapsels rondom de gewrichten sterker worden. Bovendien zorgt beweging ervoor dat er extra gewrichtssmering plaatsvindt. Hierdoor kunnen de gewrichten weer wat soepeler bewegen.
WAD: Whiplash associated disorder
Het whiplashsyndroom is een verzamelnaam geworden voor allerlei symptomen die kunnen optreden wanneer iemands hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd.
Eenzelfde beweging kan leiden tot een verrekking van de nekspier. Een zijwaartse hoofdbeweging kan ook tot klachten leiden.
Hoofdpijn, last van de nek/ schouders, vermoeidheid, overgevoeligheid van de zintuigen (geluid, licht, wazig zien), ontregeling zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, concentratie- en geheugenproblemen. Angsten en somberheid kunnen ook een rol gaan spelen.
Schouder
Slijmbeursontsteking
De slijmbeurs onder het schouderdak, de bursitis subacromialis, kan ontstoken raken. Deze ontsteking kan ontstaan door overbelasting of een directe klap of val op de schouder. Deze aandoening komt regelmatig voor met een blessure aan een pees die ook op deze plek aanwezig is.
Bij deze slijmbeursontsteking staat de pijn op de voorgrond en kan gaan uitstralen richting de arm. Deze kan zeer hevig zijn en toenemen wanneer de schouder bewogen wordt of wanneer men op de zij wil liggen.
Frozen shoulder
Een frozen shoulder is een aandoening waarbij het kapsel dik en ‘verschrompeld’ is op basis van een ontsteking. Dit leidt tot een ‘bevroren schouder’ die pijnlijk en stijf is. Hierdoor is de beweeglijkheid van de schouder in alle richtingen sterk verminderd.
De frozen shoulder kan ontstaan na een operatie, val of een overbelasting. Iemand met een frozen shoulder klaagt over een zeurende pijn met regelmatige pijnlijke steken. De schouder kan slecht bewogen worden, waardoor dagelijkse activiteiten, zoals aankleden en haren wassen, problemen geven.
RCRSP; rotator cuff related shoulder pain
RCRSP is een overkoepelende term die veel schouder condities beschrijft waaronder; subacromiale pijn (impingement) syndroom, rotator cuff pees problemen waaronder ontstekingen en scheuren. Bij een schouderimpingement is er sprake van het inklemmen van één of meerdere structuren tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. De structuur die ingeklemd raakt, is meestal een pees en/of slijmbeurs.
Een impingement kan optreden na vaak of langdurig boven het hoofd te hebben gewerkt of werken in een slechte houding. Hierdoor spannen er spieren aan die de schouderkop wat hoger in de kom trekken. De pezen en slijmbeurs die door deze nauwer geworden ruimte lopen, kunnen hierdoor minuscule beschadigingen of irritatie oplopen. Een afname van de kwaliteit van het peesweefsel, op basis van veroudering kan ook klachten geven.
Arm
Tenniselleboog
Pijn aan de buitenkant van de elleboog, vooral als u iets willen oppakken, iets vastknijpen of de pols omhoog bewegen. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en de pols. Vooral tijdens uitwringen van doekjes of schroeven indraaien kan de pijn toenemen. Blijf ondanks de pijn wel uw arm zo veel mogelijk normaal gebruiken. Bewegen is goed. Met beweging houdt u uw spieren namelijk soepel en sterk.
Slijmbeursontsteking van de elleboog (bursitis olecrani)
Ook de ellebooggewrichten hebben slijmbeurzen. De bekendste slijmbeurs in het ellebooggewricht is de ‘bursa (subcutanea) olecrani’, aan de achterkant van de elleboog. Deze slijmbeurs kan reageren op langdurige druk. Met name bij mensen die veelvuldig en langdurig op hun ellebogen rusten/ leunen/ steunen wil door de wrijving en druk irritatie en ontsteking van de slijmbeurs ontstaan.
Ulnaire zenuwcompressie
Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel aan de binnenzijde van de elleboog en/of onderarm, aan de pinkzijde van de hand. Klachten die verergeren als de elleboog gebogen is.
Ulnaire zenuwcompressie is druk op de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog. Deze zenuw, de nervus ulnaris, loopt van de nek door de bovenarm naar de voorarm, hand en vingers. De zenuw passeert de elleboog in een smalle groeve aan de binnenkant van de elleboog. De zenuw zorgt voor gevoel aan de binnenkant van de voorarm, de handpalm (aan de pinkzijde), de pink en een deel van de ringvinger. Ook stuurt deze zenuw een aantal spieren in de voorarm en de hand aan.
Laten we gezamenlijk onze schouders eronder zetten
en u weer vrij laten bewegen
Neem dan hieronder contact met me op, om te ontdekken wat ik voor u kan betekenen.