Oorsuizen (Tinnitus)
Heeft u een of meerdere van onderstaande klachten?
Deze ontstane vicieuze cirkel wil ik graag met u doorbreken. Weer rust in uw hoofd krijgen en samen met u de oorzaak boven tafel te krijgen.
Herrie in uw hoofd! Allerlei verschillende geluiden kunnen worden waargenomen. Een piep, een suis, een fluitketel, gerinkel maar ook zoveel meer geluiden. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat de hersenen, en met name het gehoorcentrum, een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van tinnitus(oorsuizen). Het brein produceert zelf een geluid terwijl het geluid niet daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is. Wellicht dat we dus beter van ‘brein suizen’ in plaats van oorsuizen kunnen spreken.
Het suizen kan buiten het brein ook beïnvloed worden door de schedelstructuren, spieren en zenuwen in het gebied van onze schouder, nek, hoofd, hals, kaak en schedel.
Vaak spelen rondom tinnitus vele andere aspecten ook een rol. Concentratieproblemen, slapeloosheid, zich zorgen maken en verhoogde prikkelbaarheid. Dit proces kan het dagelijks leven beinvloeden en met een behoorlijke hoeveelheid angst en onzekerheid gepaard gaan.
Dit kan craniofaciale therapie voor u betekenen
Jarenlang werd gedacht dat het oor de boosdoener was bij tinnitus, nu weten we dat het brein juist een veel grotere rol speelt. Doordat vanuit het oor, bijvoorbeeld na ziekte, beschadiging of door slechter te horen er minder signalen naar de hersenen worden gestuurd, gaan de hersenen zelf geluidsensaties produceren!
Door inzicht te kunnen geven over het proces, merk ik vaak al dat mensen rustiger worden en zich gehoord & herkent voelen. De bijdragende factoren zijn met craniofaciale technieken (technieken aan de schedel en het gezicht), mobilisaties, manipulatie en oefeningen, met name gericht op kauw en ademhaling (tongpositie!) te beïnvloeden.
Ook zijn leefstijladviezen veelal van essentieel belang.
Tinnitus
Hyperacusis
Bij hyperacusis bent u overgevoelig voor bepaalde geluiden. Alledaagse geluiden kunnen als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren worden ervaren. Bij het horen van bepaalde geluiden, een afzuigkap die aan staat, iemand die chips eet, een lepeltje in een kopje roeren, kan al vervelend zijn. Deze geluiden storen en irriteren mensen dusdanig dat ze hierop kunnen gaan reageren door de schouders op te trekken, en/of gaan klemmen en of knarsen.
Misofonie
Misofonie betekent ‘haat voor geluid’, het is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie. De meeste mensen ergeren zich als iemand luidruchtig een appel eet of steeds met een pen zit te klikken, maar kunnen dat naast zich neerleggen. Mensen met misofonie kunnen dat niet. De spierspanning gaat bij deze mensen omhoog en de hersenstam wordt extra geprikkeld. De vecht-of-vluchtreactie én een sterke emotionele respons wordt uitgelokt.
Door het vermijdingsgedrag, het wegblijven van de uitlokkende situaties, heeft misofonie vaak een grote impact op het sociale leven.
Wilt u weer rust in uw hoofd?
Neem dan hieronder contact met me op om te ontdekken wat ik voor u kan betekenen.